Orkest

Het blaasorkest Hofkapel Nooit Gedagt werd in 1974 als onafhankelijke vereniging opgericht. Sinds de start was het orkest altijd als vaste Hofkapel verbonden aan de Woudrichemse carnavalsvereniging. De naam van het orkest is ontleend aan de oorspronkelijk in 1662 gebouwde Woudrichemse achtkante korenmolen “Nooit Gedagt”. Door oorlogshandelingen werd het origineel in 1945 vernield. Een replica werd op 31 mei 1996 op feestelijke wijze opnieuw in gebruik genomen.

Afhankelijk van het karakter van het optreden wordt een passend tenue uitgekozen. Daarbij is uniformiteit een belangrijk uitgangspunt. Een van de karakteristieke onderdelen is sinds de start van het orkest de blauwe baret met rode pluim. Buiten de carnavalsactiviteiten, wordt overal opgetreden waar dat door organisatoren passend wordt geacht.

PRESENTATIE EN REPERTOIRE

Het motto van het orkest “wij maken van elk feest een evenement” geeft uiting aan de brede inzetbaarheid. De samenstelling van het repertoire zorgt bovendien dat het orkest geschikt is voor alle soorten publiek van alle leeftijden. Het repertoire dat het orkest ten gehore brengt is nagenoeg tijdloos. Door de achtergronden van diverse leden, die hun sporen in de jazz- en klassieke wereld ruimschoots hebben verdiend, is gekozen voor een zeer gevarieerd repertoire dat varieert van operamuziek – smartlappen en swing tot evergreens.

Mede door de instrumentale bezetting weet men daarmee de juiste sfeer te bewerkstelligen en ook duidelijk onderscheid te maken t.a.v. wat men doorgaans van dergelijke orkesten verwacht. Omdat het orkest zijn eigen arrangementen maakt en er zonder bladmuziek wordt gespeeld maakt een optreden van Nooit Gedagt tot een bijzondere happening waarbij tijdens de optredens het contact met het publiek snel gelegd is. Dit is ook vastgelegd op de eigen CD die in 2008 is uitgekomen onder de naam EigenWijs.